תאונה עם קלנועית: מה לעשות ואיך להימנע?

תאונה עם קלנועית: מה המשמעות המשפטית ומה חשוב לדעת?

תאונה עם קלנועית: המשמעות המשפטית, הזכויות והשלכות המשפטיות

קלנועית, ככלי תחבורה, הפכה לנפוצה במיוחד בקרב קשישים ואנשים עם מוגבלות. מדובר בכלי המאפשר ניידות ועצמאות, אולם כמו כל כלי רכב, גם קלנועית יכולה להיות מעורבת בתאונות דרכים עם השלכות חמורות. מאמר זה יתאר את המשמעות המשפטית של תאונה עם קלנועית, ויתייחס להיבטים המשפטיים של המעורבות בתאונות, הזכויות של הנפגעים וההשלכות הביטוחיות. כמו כן, נדון במקרה הטרגי שהתרחש בכפר אדומים בו פעוט נדרס על ידי קלנועית.

האם קלנועית נחשבת לרכב מנועי לפי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים?

על פי חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, קלנועית אינה נחשבת לרכב מנועי. ולא ניתן לבטח אותה בביטוח חובה,  משמעות הדבר היא שלפי החוק, הולך רגל  שנדרס על ידי קלנועית אין לו עילת תביעה כלפי קרנית  (הקרן לפיצוי נפגעי תאונות דרכים). 

קלנועית נחשבת לעגלת נכים  ממונעת המחורגת מהגדרת “רכב מנועי” בחוק הפיצויים.  לכן המעמד המשפטי של משתמש בקלנועית הוא כמעמד של הולך רגל, ולא כמעמד של נהג רכב מנועי. 

במילים אחרות, נהגי קלנועית, כולל אלה המעורבים בתאונות דרכים, נחשבים להולכי רגל במובן המשפטי של חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים.  ככול שמשתמשי הקלנועית נפגעו בתאונת דרכים עם רכב מנועי  הם זכאים לקבלת פיצוי מחברת הביטוח שביטחה את הרכב שפגע במשתמש בקלנועית.  במקרה שלרכב הפוגע אין ביטוח חובה הנפגע יכול להגיש תביעה כנגד קרנית.  

נזקי גוף בתאונות עם קלנועית

במקרה של תאונה שבה מעורבת קלנועית, הזכויות המשפטיות של הנפגעים משתנות בהתאם לנסיבות. כאשר מדובר בהולך רגל שנפגע מקלנועית לנפגע אין עילת תביעה מכוח  חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים  לא כלפי הנהג ולא כלפי קרנית ועליו לתבוע את נהג הקלנועית באופן ישיר. 

ככול שנהג הקלנועית אינו מבוטח בביטוח מתאים יאלץ לשלם מכיסו את הנזק. זהו הדין גם ביחס למקרה שמשתמש בקלנועית נפגע בתאונה עצמית ללא מעורבות רכב מנועי.  

נפגעים בתאונות בין קלנועית עם רכב מנועי, יכולים להגיש תביעה לפיצויים כנגד חברת הביטוח של הרכב. 

זכויות הנפגעים בתאונה עם קלנועית

כאשר יש פגיעת גוף בתאונה בה מעורבת קלנועי ורכב מנועי  הנפגעים זכאים לפיצוי בגין נזקי גוף בהתאם לחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים. במקרים כאלה, חשוב להבין אילו סוגי פיצויים ניתן לדרוש:

  1. פיצויים עבור הוצאות רפואיות: עלות ההוצאות הרפואיות שקשורות לנפגעי תאונות דרכים עם קלנועית יכולה להיות גבוהה במיוחד. 

  2. כאב וסבל: אם הנפגע סובל מכאבים פיזיים, נכות וימי אישפוז כאב נפשי . 

  3. הפסד שכר עבודה: אם הנפגע לא יכול לעבוד בעקבות התאונה והפגיעות שנגרמו לו, הוא עשוי להיות זכאי לפיצוי על אובדן הכנסה.  

  4. פיצוי על עזרת צד שלישי: במקרים שבהם הנפגע זקוק לעזרה סיעודית לאחר התאונה, הוא יכול לדרוש פיצוי על הוצאות שנגרמו לו לצורך העזרה.

  5. פיצוי על אובדן כושר עבודה עתידי: אם הנפגע יתקשה לחזור לעבודתו בשל פגיעותיו, הוא עשוי להיות זכאי לפיצוי על אובדן כושר עבודה בעתיד.

  6. הוצאות טיפול ושיקום: עבור טיפולים רפואיים ושיקומיים שיידרשו לנפגע לאחר התאונה.

 

מה נכון לעשות לאחר תאונה עם קלנועית?

לאחר תאונה עם קלנועית, ישנם מספר צעדים חשובים שנפגעים צריכים לנקוט על מנת להבטיח את זכויותיהם המשפטיות:

  1. תיעוד התאונה: יש לוודא שתיעוד מלא של התאונה קיים – כולל תמונות של מקום האירוע, פרטי הרכבים המעורבים והנפגעים, ודו”ח משטרתי אם נדרש.

  2. פנייה לקבלת טיפול רפואי: גם אם לא מדובר בפציעה חמורה, חשוב לקבל טיפול רפואי ולתעד את מצב הבריאותי לאחר התאונה.

  3. פנייה לעורך דין: מומלץ לפנות בהקדם לעורך דין המתמחה בתאונות דרכים ובנזקי גוף, שיסייע בהגשת תביעה וייעוץ מקצועי.

  4. איסוף עדויות: יש לאסוף עדויות מהעדים שיכולים לתמוך בגרסה שלכם ובתיאור האירועים שהתרחשו.

  5. פנייה לחברות הביטוח: במקרה של תאונה עם רכב יש לפנות לחברת הביטוח שביטחה את הרכב בביטוח חובה ולדווח על התאונה. חשוב לעשות זאת בהקדם.

תאונה עם קלנועית בכפר אדומים – דוגמה למקרה חריג

במהלך ערב חג הפסח  (שנת 2024) , התרחש מקרה טראגי בו פעוט בן שנה וארבעה חודשים נפצע בתאונה קשה בכפר אדומים ליד ירושלים. הילד היה עם אביו בבית הכנסת, כאשר אדם שנסע בקלנועית טעה בין הילוך רוורס להילוך קדימה, ופגע בהם. הילד ישב עם הגב לקלנועית, וההתנגשות הובילה לפציעתו הקשה כעבור כמה ימים הילד נפטר מפצעיו. .

 מדובר במקרה חריג שבו פגיעת קלנועית בילד הובילה לפציעה אנושה, ומעלה את השאלה האם יש דרך לקבל פיצוי כספי במקרה כזה.

ככול שבעל הקלנועית אין לו ביטוח מתאים לכיסוי בגין נזקי גוף לצד ג’, ובהינתן שקלנועית אינה רכב מנועי,  בעל הקלנועית חשוף לתביעה במיליוני שקלים בגין אחריותו לתאונה.     

ההבדל בין קלנועית לרכב תפעולי “גולפית” 

לא אחת נתקלנו, בכך שנפגעים אינם יודעים להבחין בין רכב “גולפית” שמוגדר בתקנות התעבורה כרכב מנועי לבין קלנועית שאינה רכב מנועי,  מדובר בכלים חשמליים קטנים די מבלבלים, דומים, לא כולם מבחינים בהבדלים ושיש להם מעמד משפטי שונה.  אל ההבדלים בין שני כלי הרכב ניתן לקרוא במאמר “תאונות ברכב תפעולי גולפית וקלנועית זכאות לפיצויים בגין נזקי גוף”.  

בניגוד לקלנועית, רכב הגולפית הינו רכב תפעולי, ונחשב לרכב מנועי לפי הגדרת חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים וזאת למרות העובדה שאינו נושא לוחית רישוי צהובה.  מדובר בכלי רכב קטן המיועד לשימושים תפעוליים, כמו מגרשי גולף, קיבוצים, אתרי תיירות ואיזורים שהוגדרו על ידי הרשות המקומית “כאזורים תפעוליים”. גם רכב זה כמו הקלנועית  משתמש במנוע חשמלי, אך יש לו נתונים טכניים שונים מקלנועית, נתונים אלו מכניסים את הרכב להגדרת “רכב מנועי” על פי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים.  ולכן, הוא חייב לעמוד בדרישות הביטוח שנדרשות עבור כלי רכב מנועיים. לא אחת ייצגנו נפגעי תאונות עם רכב תפעולי שקיבלו פיצויים מביטוח החובה.  ביטוח שבעל הגולפית או הרכב התפעולי מחויב לעדות מכוח חוק, ובמקרה שאין ביטוח לרכב התפעולי עומדת לנפגע מכלי זה עילת תביעה כנגד קרנית בכפוף לחריגים הקבועים הסעיף 7 לחוק. 

עו”ד ישראל אסל הוא אחד מהמובילים בתחום של תאונות דרכים עם רכבים מיוחדים כמו קלנועיות, רכבים תפעוליים רכבים פרטיים, ורכבים לא סטנדרטיים. הוא בעל ניסיון עשיר בייעוץ וייצוג נפגעים בתאונות עם רכבים מיוחדים, ומתמחה בניהול תביעות שמערבות תאונות כאלה. ועל כך גם לקוחותיו הכירו לו תודה והמליצו. 

עו”ד אסל מבצע חישוב פיצויים מדויק, בהתחשב במורכבות של כל תאונה, תוך דגש על זכויות הנפגעים ובניית תיק תביעה שמתחשב בהוצאות רפואיות, בעיות פיזיות ונפשיות שיכולות להתפתח בעקבות תאונה. ליווי מקצועי של עורך דין בתחום זה הוא צעד חיוני, בעיקר לאור המורכבות המשפטית שנוגעת לאירועים של תאונות עם קלנועית ועם רכבים מיוחדים.

סיכום

תאונות דרכים שבהן מעורבות קלנועיות מייצגות אתגרים משפטיים ורגולטוריים ייחודיים. קלנועית אינה נחשבת לרכב מנועי על פי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, ולכן הולך רגל אינו  יכול לתבוע מקרנית פיצויים במקרה שנדרס על ידי  קלנועית וזאת בניגוד לרכב תפעולי.  במקרים אחרים, כאשר ישנה מעורבות של קלנועית עם רכב מנועי, הנפגעים יכולים להגיש תביעה לפיצויים לחברות הביטוח הרלוונטיות.

הכותב עו”ד ישראל אסל, בעל תואר ראשון במשפטים (LL.B), הקים את משרדו בשנת 2006 ומתמחה בייצוג נפגעי גוף פרטיים בתאונות דרכים, תאונות עבודה ומקרי רשלנות. הוא מטפל באופן אישי בתיקים מורכבים של נפגעים קשים, לרבות במצב וגטטיבי, פראפלגיה, קוואדרופלגיה וקטיעות גפיים, תוך מתן מעטפת שיקום מלאה והתאמות דיור. המשרד מתמחה בייצוג נפגעי תאונות דרכים ותאונות עבודה בתחום התעשייה, חקלאות וציוד הנדסי, ונחשב למוביל בתחום.

המשרד מייצג נפגעים מול ביטוח לאומי, לרבות בוועדות רפואיות ועררים, ומתמחה בייצוג נפגעי גוף בתביעות מול חברות הביטוח. עו”ד אסל מקפיד לפעול ביצירתיות בתיקים, תוך ראייה כלכלית ואסטרטגית של ההליך, משלב ידע משפטי, טכני והנדסי ייחודי, מה שמחזק את עמדת לקוחותיו מול חברות הביטוח והקבלנים.

עו”ד אסל פעיל ציבורית, משמש כיועץ המשפטי לפורום למניעת תאונות עבודה ומוביל מאבקים לשיפור הבטיחות בענף הבנייה. בזכות פעילותו הוענק לפורום פרס דרור לשינוי חברתי על ידי שופטת העליון בדימוס דליה דורנר. עו”ד אסל יזם את הקמת יחידת פל”ס בלהב 433, קידם עדכוני נהלים במשרד העבודה ותמך בתקני פיגומים חדשים. הוא מופיע תדיר בוועדות הכנסת ובתקשורת, ומשפיע על קביעת מדיניות למניעת תאונות עבודה.

האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לעורך דין לצורך ייעוץ מקצועי, ייצוג וליווי משפטי.

/ 5.

בואו תבדקו את הזכאות שלכם לפיצויים

לחצו על הכפתור ומלאו את הפרטים

יכול לעניין אותך

אסון “המנוף” בעזה  – אחריותם של מנהל הבטיחות בעבודה, בודקים מוסמכים וחברות השכרת במות הרמה..
בית המשפט העליון מתמרץ משפחות ונפגעי תאונות עבודה וקובע באופן תקדימי: תובע בגין נזק גוף שהגיש תביעת נזיקין אינו צריך לשלם אגרה נוספת בגין סעד כספי של פיצוי עונשי.  
קצבה מיוחדת לנפגע בעבודה בביטוח לאומי: כל מה שצריך לדעת
דילוג לתוכן