תאונה עם רכב טסלה: שאלות ביטוחיות במשטר החוקי הקיים
ההתקדמות הטכנולוגית בתחום הרכב האוטונומי, ובפרט עם מערכות הנהיגה האוטומטיות של טסלה (Autopilot) מציבה אתגרים משפטיים. די ברור שבעתיד יופיעו רכבים אוטנומיים לגמרי, שנוסעים בכבישים ללא שום מעורבות אדם.
התפתחיות טכנלוגיות אלו בוודאי שיעוררו בעתיד שורה של שאלות משפטיות וביטוחיות חדשות בהקשר לחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים. חוק זה נועד לתת מענה למי שנגרמו לו נזקי גוף עקב תאונת דרכים.
חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים מבוסס על ההנחה המרכזית שהנהג ברכב אחראי כלפי נוסעיו (סעיף 2 לחוק) והוא מחויב לבטח את אחריותו במסגרת ביטוח חובה בהתאם לפקודת ביטוח רכב מנועי.
רכב טסלה, שמאפשר למערכת האוטונומית לבצע פעולות נהיגה כמעט ללא מעורבות של הנהג, מעורר חשש ושאלות לגבי זכויות פיצויים, כיסוי ביטוחי והאם ישנה כל הבחנה בין רכב אוטונומי לרכב רגיל מבחינת החוק והביטוח. מי האחראי כלפי הנוסעים במצב של רכב אוטונומי מלא ? האם נדרש עדכון חקיקה?
חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים – אינו תלוי בשאלת האשמה
בישראל, חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים נועד להבטיח פיצוי לנפגעי תאונות דרכים מבלי הצורך להוכיח אשמה לתאונה של הנהג שכן החוק הינו במשטר של אחריות מוחלטת. בין אם הנהג היה אשם בתאונה או לא.
החוק מתמקד בנזק הגוף שנגרם, ולא בשאלת האשמה או אחריות הנהג, יחד עם זאת ישנם תנאים בסיסים לקבלת פיצוי בגין נזק גוף באירוע המוגדר “כתאונת דרכים” בחוק הפיצויים.
כיסוי ביטוחי מכוח חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים מתבצע בתנאים מסוימים, והם כוללים את הדרישות הבסיסיות להחזקת ביטוח חובה ורישיון נהיגה בתוקף. התנאים הם:
- ביטוח חובה בתוקף – על הרכב להיות מבוטח בביטוח חובה תקף. ביטוח זה מספק כיסוי לפיצויים לנפגעי תאונות דרכים.
- רישיון נהיגה בתוקף – על הנהג ברכב להיות בעל רישיון נהיגה בתוקף מתאים לסוג הרכב עליו הוא נוהג. אם לנהג אין רישיון נהיגה בתוקף בעת התאונה, הוא לא יהיה זכאי לכיסוי ביטוחי לפיצויים מכוח חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, גם אם הרכב מבוטח. ונוסעי הרכב או הולכי הרגל יוכלו להגיש תביעה נגד קרנית.
- הפעלת הרכב על ידי בעל רישיון נהיגה – הכיסוי הביטוחי מכוח ביטוח חובה מתייחס למי שנהג ברכב בזמן התאונה, אם מדובר בנהג בעל רישיון נהיגה בתוקף. אם מדובר במערכת אוטונומית של הרכב (כמו בטסלה). במקרה שיש אדם שנמצא ברכב אך הוא אינו נוהג בפועל, ואינו בעל רישיון נהיגה, ייתכנו שאלות משפטיות בנוגע לכיסוי הביטוחי.
ביטוח חובה ותאונות עם רכב טסלה אוטונומי
לפי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, כל רכב חייב להיות מבוטח בביטוח חובה. ביטוח חובה מכסה את הנזק שנגרם בגין תאונת דרכים, ולכן במקרה של תאונה עם רכב טסלה, גם אם המערכת האוטונומית פעלה ישנו ביטוח חובה שמכסה את נזקי הגוף שנגרמו לנפגעים.
בישראל, כמו במרבית המדינות, עדיין לא הוסדרה חקיקה ברורה לגבי השימוש במערכות נהיגה אוטונומיות כמו זו של טסלה. עם זאת, ישנן דרישות משפטיות שחלות על כל נהג, גם אם הרכב מצויד במערכת אוטונומית.
תקנות התעבורה עדיין מחייבות את הנהג לשמור על שליטה מלאה ברכב בכל עת. בישראל עדיין מוטלות מגבלות על נהיגה אוטונומית הרכבי טסלה. הנהג נדרש לשמור ידיים על ההגה ולהיות מוכן להתערב במקרים של מצב חירום או כאשר המערכת לא מצליחה להתמודד עם סיטואציות מסוימות בכביש.
לכן, השימוש במערכת אוטונומית לא משחרר את הנהג מאחריותו על פי חוקי התעבורה וחוק הפיצויים ואם לא ינקוט זהירות או לא יגיב כראוי במקרים של תקלה או טעויות המערכת, הוא עלול להיתקל בהשלכות משפטיות.
בנוגע לביטוח, רכב טסלה חייב להיות מבוטח בביטוח חובה, שכן גם הוא נחשב “לרכב מנועי לצורכי תחבורה” ונהגו חייב להיות בעל רישיון נהיגה בתוקף.
נראה שהשאלות המועלות כאן, רק ילכו ויתרבו ככול שהטכנולוגיה תתקדם והשימוש ברכב אוטונטמי מלא יהפוך לנפוץ יותר, אז נראה שיש לבחון את המסגרת החוקית הקיימת בחוק הפיצויים האם היא נותנת פתרון במקרים של נהיגה אוטונומית מלאה.
השאלות המורכבות – מה קורה אם היה אדם ללא רישיון נהיגה ברכב?
שאלות מעניינות נוגעות למצב שבו רכב אוטונומי כמו טסלה מעורב בתאונה, והאדם שנמצא ברכב בזמן התאונה לא מחזיק ברישיון נהיגה. מי האחראי לנזקי גוף של הנוסעים במצב כזה כאשר חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים מטיל את האחריות על נהג הרכב. האם פוליסת ביטוח בחובה מכסה במצב שאין נהג ברכב?
כדי להשיב על שאלה זו, חשוב להבין שפוליסת ביטוח חובה מבטחת המון סוגי שימושים ברכב. לדוגמא הביטוח תקף כאשר הרכב מדרדר ללא נהג ופוגע באדם, הביטוח תקף כאשר אדם נפגע מניצול הכוח המכני של הרכב, הביטוח תקף בזמן עליה וירידה מרכב או עקב התפוצצות רכב, ישנם שימושים רבים שמכוסים בפוליסת ביטוח חובה גם כאשר אין ברכב נהג בכלל.
יתכן שהפתרון יהיה פשוט במישור של הוספת כיסוי בפוליסה לשימוש אוטונומי, והטלת האחריות בחוק הפיצויים לא רק על נהג הרכב אלא גם על הבעלים שלו, המחזיק בו או מתיר השימוש.
למעשה הצורך ברישיון נהיגה, לצורך מתן כיסוי ביטוחי על פי הפוליסה, נדרש רק כאשר מבוצע שימוש של נהיגה ברכב. כל יתר השימושים המבוטחים בפוליסה אינם מותנים בהצגת רישיון נהיגה.
מקרה לדוגמא שבו טיפלתי, של חקלאי שנהרג בתאונת עבודה מפגיעת מיכון חקלאי, החקלאי נהג בטרקטור ללא רישיון נהיגה, ירד מהטרקטור ונפגע ממיכון חקלאי שניצל את הכוח המכני של הטרקטור, חברת הביטוח נאלצה לשלם פיצויים שכן כיסוי ביטוחי מכוח פוליסת ביטוח חובה, במצב של פגיעה מניצול כוח מכני אינו מותנה בהצגת רישיון נהיגה.
אם לדוגמא היה החקלאי נהרג עקב התהפכות טרקטור חקלאי בזמן נסיעה ונהיגה בו הוא לא היה זכאי לקבלת פיצויים שכן כיסוי ביטוחי לשימוש של “נהיגה” ותנה בהצגת רישיון נהיגה בתקוף של הנהג.
מה לגבי הכיסוי הביטוחי? האם יש צורך בביטוח מיוחד?
נכון למצב המשפטי היום, הכיסוי הביטוחי של רכב טסלה אינו שונה מכל רכב אחר מבחינת חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים. רכב טסלה שבשלב זה בישראל מוגבל מבחינת האוטונמיות, כמו כל רכב מנועי אחר, חייב להיות מבוטח בביטוח חובה, שמכסה את נזקי הגוף שנגרמים בתאונת דרכים.
החוק עדיין מטיל את האחריות על נהג הרכב, גם אם המערכת האוטונומית פעלה בזמן התאונה, חייב להיות ליד ההגה נהג עם רישיון נהיגה מתאים לסוג הרכב.
לסיכום
תאונה עם רכב טסלה אינה שונה מבחינת החוק הישראלי מתאונה עם רכב רגיל. חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים מבטיח פיצויים לנפגעי תאונות דרכים ללא תלות בשאלת האחריות או הכשירות של הנהג, כל עוד מדובר בתאונת דרכים.
גם אם המערכת האוטונומית פעלה בזמן התאונה, עדיין על פי המצב המשפטי היום חייב להיות ליד ההגה אדם עם רישיון נהיגה. וגם אם היו בעיות טכנולוגיות במערכת האוטונומית עדיין הנפגע יהיה זכאי לפיצויים.
הכותב עו”ד ישראל אסל, בעל תואר ראשון במשפטים (LL.B), הקים את משרדו בשנת 2006 ומתמחה בייצוג נפגעי גוף פרטיים בתאונות דרכים, תאונות עבודה ומקרי רשלנות. הוא מטפל באופן אישי בתיקים מורכבים של נפגעים קשים, לרבות במצב וגטטיבי, פראפלגיה, קוואדרופלגיה וקטיעות גפיים, תוך מתן מעטפת שיקום מלאה והתאמות דיור.
המשרד מתמחה בייצוג נפגעי תאונות דרכים ותאונות עבודה בתחום התעשייה, חקלאות וציוד הנדסי, ונחשב למוביל בתחום.

המשרד מייצג נפגעים מול ביטוח לאומי, לרבות בוועדות רפואיות ועררים, ומתמחה בייצוג נפגעי גוף בתביעות מול חברות הביטוח. עו”ד אסל מקפיד לפעול ביצירתיות בתיקים, תוך ראייה כלכלית ואסטרטגית של ההליך, משלב ידע משפטי, טכני והנדסי ייחודי, מה שמחזק את עמדת לקוחותיו מול חברות הביטוח והקבלנים.
עו”ד אסל פעיל ציבורית, משמש כיועץ המשפטי לפורום למניעת תאונות עבודה ומוביל מאבקים לשיפור הבטיחות בענף הבנייה. בזכות פעילותו הוענק לפורום פרס דרור לשינוי חברתי על ידי שופטת העליון בדימוס דליה דורנר.
עו”ד אסל יזם את הקמת יחידת פל”ס בלהב 433, קידם עדכוני נהלים במשרד העבודה ותמך בתקני פיגומים חדשים. הוא מופיע תדיר בוועדות הכנסת ובתקשורת, ומשפיע על קביעת מדיניות למניעת תאונות עבודה.
* האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לעורך דין לצורך ייעוץ מקצועי, ייצוג וליווי משפטי.