מה עושים אם הייתם מעורבים בתאונה באוטובוס אגד או דן או כל חברת הסעות אחרת?
דמיינו לרגע שאתם נוסעים באוטובוס אגד, אולי בדרך לעבודה או חזרה הביתה אחרי יום ארוך. לפתע, תאונה לא צפויה מתרחשת. בין אם הייתם נוסעים באוטובוס או לא, תאונה במעורבות אוטובוס היא חוויה לא פשוטה – כזו שיכולה להשפיע על החיים באופן מיידי ומשמעותי. אז איך מתמודדים עם מצב כזה? ואילו אפשרויות עומדות בפניכם? במאמר הזה נצלול לעולם המורכב של תאונות עם אוטובוסים בישראל ונבין מה באמת צריך לדעת.
למה תאונות עם אוטובוסים מורכבות כל כך?
כשמדובר באוטובוס, השילוב של כלי כבד ומאסיבי עם מספר רב של נוסעים הופך כל תאונה למקרה מורכב במיוחד. המאפיין תאונות אוטובוס שישנם מקרים של תאונות שקורות בתוך האוטובוס, אך הנפגעים לא בהכרח מבינים שמדובר בתאונת דרכים. משום שלאדם מן הישוב המונח תאונת דרכים באופן כללי מתאר תאונה בין כלי רכב, התהפכות רכב. בתאונות אוטובוסים קורות תאונות מסוגים שונים שגם הן יכולות להיות מוגדרות כתאונת דרכים.
- פציעה בזמן עליה או ירידה במדרגות האוטובוס: תאונה נפוצה מאוד באוטובוסים, במיוחד בקרב אנשים מבוגרים, אירוע תאונה כזה הינו “תאונת דרכים” בדרך של נזק שנגרם תוך כדי עליה או ירידה מהרכב.
- נפילה באוטובוס עקב האצה או בלימה פתאומית: תאונות רבות קורות בזמן שהנוסע עולה לאוטובוס, משלם עבור כרטיס הנסיעה או מפעיל רב קו, יש לא מעט מקרים בהם נהג האוטובוס מקבל את התשלום תוך כדי נסיעה, מאיץ או בולם פתאום כאשר הנוסע עדיין עומד או הולך במעבר וטרם התיישב, נפילה תוך כדי נסיעת האוטובוס גם היא נחשבת תאונת דרכים משום שהנפגע היה משתמש באוטובוס.
- הימחצות ידיים מהדלת האוטומטית של האוטובוס: דלתות האוטובוס, הקדמית והאחורית, מופעלות באמצעות מנגנון חשמלי או מנגנון פנאומטי, תאונות רבות נגרמות עקב הימחצות יד או חלק גוף אחר בזמן סגירה או פתיחה של דלת האוטובוס. היו מקרים בהם פציעה קלה של הימחצות היד הובילה להתפתחות של תסמונת כאב כרונית CRPS, גם במקרה כזה האירוע הינו תאונת דרכים.
- הילכדות בתא המטען של האוטובוס : למרבית האוטובוסים ישנם תא מטען, עם דלתות שנפתחות כלפי מעלה שלתוכו מכניסים עגלות ילדים, מזוודות ותיקים. גם דלתות תא המטען נפתחות ונסגרות באמצעות מנגנון חשמלי או פנאומטי, כאשר בדרך כלל לנהג יש גם נורית חיווי על דלת תא מטען פתוחה. לא מעט מקרים אירעו, כאשר נוסעים היו עדיין בתא המטען והאוטובוס החל לנסוע, או כאשר הנהג סגר את דלת תא המטען על גבו של הנוסע בזמן שזה ביקש להוציא או להניח את המטען. היו מקרים, גם של נסיעה וגרירה של נוסע על הכביש עקב נסיעה של האוטובוס.
- תפיסת ביגוד בדלת האוטובוס או תא המטען הילכדות וגרירה על הכביש: תאונות רבות נגרמות עקב סגירת דלת האוטובוס על חלק ביגוד, כמו מעיל או שמלה והמשך נסיעה של האוטבוס, תאונות אלו מסוכנות מאור וגורמות לפציעות מורכבות, תאונות אלו גם מוכרות כתאונת דרכים.
- כמובן שיש תאונות באוטובוסים שהינם “תאונת דרכים” במובן קלאסי של המילה, כמו לדוגמא דריסה של הולך רגל או דריסה למוות של ילדים על ידי אוטובוס או תאונות קשות כמו התהפכות אוטובוס או תאונת דרכים בין אוטובוס לכלי רכב אחרים.
איך מתמודדים? 5 דברים שחייבים לעשות מיד אחרי תאונה עם אוטובוס
מעורבים בתאונה עם אוטובוס? הנה רשימה שהיא מאסט, ישר אחרי האירוע:
- קודם כל, לדאוג לבריאות: אם אתם פצועים, פנו מיד לקבלת טיפול רפואי. גם אם הפגיעה לא נראית חמורה, חשוב לגשת לבדיקות – לפעמים סימפטומים מופיעים מאוחר יותר ויש לדאוג שהרופאים המטפלים יתעדו במסמכים הרפואיים את כל הפגיעות שאתם מתלוננים עליהם.
- לוודא דיווח בהקדם האפשרי של הנהג לחברת האוטובוסים ופנייה למוקד שירות הלקוחות של חברת האוטובוסים. כפי שציינו, ישנן תאונות רבות באוטובוס שהינן “תאונת דרכים” המאפיין תאונות אלו שלא נותר בהם נזק לאוטובוס, ולכן חשוב לדאוג שנהג האוטובוס ידווח על האירוע לחברה וגם אתם. במקרים רבים במיוחד במקרי נפילות באוטובוס, כאלה שאין פנוי על ידי מד”א מהאטובוס, נהגי אוטובוסים מכחישים את אירוע הנפילה או הפגיעה ונותנים לחברת הביטוח בסיס להתנער מהאחריות לנזקי הגוף בטענה שהאירוע לא באמת קרה באוטובוס.
- תיעוד זה שם המשחק: במידת האפשר צלמנו את האוטובוס בו נפלתם, תשמרו את כרטיס הנסיעה או רב קו, במידת האפשר צלמו את מספר הרישוי של האטובוס או לפחות את מספר הקו ושם חברת האוטובוסים. תעדו לעצמכם את מקום התחנה שעליתם לאוטובוס והיכן הייתם צריכים לרדת. ככול שיש עדים לתאונה מומלץ לקחת שמות מלאים ומספרי טלפון ליצירת קשר.
- להגיש תלונה במשטרה: תאונות דרכים באוטובוס הן תאונות דרכים לכל דבר, ואדם שנפגע בתאונת דרכים עליו לגשת למשטרה ולהגיש דיווח כדי לקבל אישור משטרה לתאונת דרכים, אישור זה נחוץ גם לצורך הגשת תביעה כנגד חברת הביטוח של האוטובוס וגם במקרים של תאונות עבודה למוסד לביטוח לאומי.
- ככול שהתאונה אירעה בזמן עבודה או בדרך חזרה ממנה: יש להגיש למוסד לביטוח לאומי הודעה על פגיעה בעבודה.
- פנו לייעוץ משפטי: טיפול בתאונות מסוג זה דורש הבנה מעמיקה של החוק. עורך דין מנוסה בתחום הנזיקין, נזקי גוף, יוכל ללוות ולהכווין אתכם לכל אורך הדרך.
- אל תסכימו לפשרות מהירות: לעיתים חברות הביטוח, במיוחד אלו המבטחות אוטובוסים של חברות גדולות, ינסו להציע לכם בשלבים מוקדמים פיצוי מינימאלי, מוצע שלא להתפתות לכסף מהיר, במיוחד אם אתם עדיין בטיפולים רפואיים והמצב הרפואי שלכם אינו סופי, בדרך כלל חברות הביטוח יציעו הצעה כספית שאינה לוקחת בחשבון נכות צמיתה או נכות משמעותית מזו שבאמת נותרה, הצעות אלו יוצאות לאחר ייעוץ רפואי שעושה חברת הביטוח ולכן מוצע לשקול טוב אם לקחת הצעות אלו ללא יעוץ מקצועי, כי בסופו של דבר זה עלול לעלות ביוקר.
מה השאלות הכי נפוצות בנוגע לתאונות עם אוטובוסים?
1. האם ניתן לתבוע את חברת האוטובוסים ישירות?
ברמה העקרונית, בתביעות מכוח חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, יש לנקוב בכתב התביעה את שם הנהג ואת פרטי חברת הביטוח שביטחה את האוטובוס בביטוח חובה. לעיתים כאשר הנפגע אינו משיג את שם הנהג, ניתן להגיש את התביעה גם כנגד חברת האוטובוסים עצמה כבעלים ומתירי השימוש באוטובוס.
2. מה עושים אם נהג האוטובוס מסרב למסור פרטים או לדווח על התאונה?
מוצע גם להגיש תלונה מיידית במשטרה עם תיעוד, כגון מספר הרכב ופרטי עדים, וגם להגיש תלונה לחברת האוטובוסים כדי שזו תפתח בברור פנימי מול הנהג.
3. האם נוסעים באוטובוס יכולים לתבוע פיצוי?
בהחלט. אם נפגעתם בתאונה תוך כדי שימוש באוטובוס התאונה הינה תאונת דרכים, ולכן אתם זכאים לפיצויים בגין נזקי הגוף שנגרמו לכם. בתביעה כזו אין כל רלוונטיות לנושא האשמה ולשאלה מי גרם לתאונה. במאמר זה מפורט לכם בגין איזה ראשי נזק אתם זכאים לפיצוי.
4. האם מדובר בהליך משפטי ממושך?
תלוי בנסיבות המקרה. ישנם מקרים שאין דיווח של נהג האוטובוס על התאונה, לעיתים מתוך חשש למקום עבודתו או מהמשטרה, בדרך כלל נהגים חוששים שיקחו להם את רישיון הנהיגה עקב תאונה ולכן לא כל התאונות מדווחות. כאשר אין דיווח של הנהג, התיק יכול להסתבך במובן זה שחברת הביטוח מכחישה את העובדה שהיתה תאונה באוטובוס, ולכן התיק מתארך משום שצריך להוכיח שאכן התאונה נגרמה באוטובוס כפי שנטען, נטל זה מוטל על הנפגע. כמו כן, משך תיק נזקי גוף מושפע גם מחומרת הפגיעה, מקצב ההחלמה הצורך בבדיקה של מומחים רפואיים או קבלת תשובות סופיות גם מהמוסד לביטוח לאומי ככול שנעשתה אליו פנייה.
5. ומה אם אני לא אזרח ישראלי?
עדיין תיהיה זכאי לקבלת פיצוי מחברת הביטוח שביטחה את האוטובוס בביטוח חובה.
סיכום: למה אסור להתפשר?
תאונה עם אוטובוס אגד היא לא רק אירוע מלחיץ ומפחיד, לא משנה אם התאונה התרחשה בתוך האוטובוס כנוסעים, או מחוצה לו כהולכי רגל – ככל שפונים לייעוץ מוקדם יותר, כך מגדילים את הסיכוי להוביל את העניין המשפטי בצורה חלקה ולמקסם את הפיצוי שמגיע לכם, להבין לעומק את הזכויות שלכם ולפעול בהתאם.
הכותב עו”ד ישראל אסל, בעל תואר ראשון במשפטים (LL.B), הקים את משרדו בשנת 2006 ומתמחה בייצוג נפגעי גוף פרטיים בתאונות דרכים, תאונות עבודה ומקרי רשלנות. הוא מטפל באופן אישי בתיקים מורכבים של נפגעים קשים, לרבות במצב וגטטיבי, פראפלגיה, קוואדרופלגיה וקטיעות גפיים, תוך מתן מעטפת שיקום מלאה והתאמות דיור. המשרד מתמחה בייצוג נפגעי תאונות דרכים ותאונות עבודה בתחום התעשייה, חקלאות וציוד הנדסי, ונחשב למוביל בתחום.

המשרד מייצג נפגעים מול ביטוח לאומי, לרבות בוועדות רפואיות ועררים, ומתמחה בייצוג נפגעי גוף בתביעות מול חברות הביטוח. עו”ד אסל מקפיד לפעול ביצירתיות בתיקים, תוך ראייה כלכלית ואסטרטגית של ההליך, משלב ידע משפטי, טכני והנדסי ייחודי, מה שמחזק את עמדת לקוחותיו מול חברות הביטוח והקבלנים.
עו”ד אסל פעיל ציבורית, משמש כיועץ המשפטי לפורום למניעת תאונות עבודה ומוביל מאבקים לשיפור הבטיחות בענף הבנייה. בזכות פעילותו הוענק לפורום פרס דרור לשינוי חברתי על ידי שופטת העליון בדימוס דליה דורנר. עו”ד אסל יזם את הקמת יחידת פל”ס בלהב 433, קידם עדכוני נהלים במשרד העבודה ותמך בתקני פיגומים חדשים. הוא מופיע תדיר בוועדות הכנסת ובתקשורת, ומשפיע על קביעת מדיניות למניעת תאונות עבודה.
האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לעורך דין לצורך ייעוץ מקצועי, ייצוג וליווי משפטי.