מהו שכר טרחת עורכי דין בתאונות דרכים?

במאמר זה נסקור את נושא שכר טרחה בתביעות תאונות דרכים, מבנה וגורמים משפיעים, בהתאם לכללי לשכת עורכי הדין

תאונות דרכים הן אחת הסיבות העיקריות לפגיעות גופניות ברחבי העולם, ולעיתים גם גורמות להשלכות חמורות על איכות החיים של הנפגעים.

בתביעות נזקי גוף בעקבות תאונות דרכים, יש צורך בניהול משפטי מקצועי ומיומן שיכול לסייע לנפגעים להשיג את הפיצוי המגיע להם. אחד הגורמים המרכזיים בניהול תהליך זה הוא שכר הטרחה של עורכי הדין. בשוק המשפטי, שכר הטרחה בתביעות תאונות דרכים מוגדר לפי כללים ברורים של לשכת עורכי הדין, שמטרתן להבטיח שהשכר יהיה הוגן ומתואם למורכבות התביעה.

הסיבה המרכזית, לכך שנקבעו תעריפי שכר טרחה קבועים בתביעות לפי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים הינו עצם העובדה שבתאונות דרכים בשונה מתביעות לפי פקודת הנזיקין, אין צורך להוכיח אשמה לתאונה כי השכר המינימאלי המומלץ הינו מתוך הנחה שאין בתיק בעיית חבות והדיון מתרכז בעיקר בסוגיית גובה הנזק.

בהחלטה שכ”ט 41/2019 של ועדת האתיקה המקצועית של לשכת עורכי הדין נקבע כי במקרים שבהם קיימת מחלוקת כנה ואמיתית בשאלת החבות, אז יש מקום לקבוע שכ”ט גבוה מן המגבלה הקבועה בחוק והכללים דהיינו שכ”ט הנוהג התביעות נזיקין בכלל.

כללי לשכת עורכי הדין בנוגע לשכר טרחה בתאונות דרכים

לפי כללי לשכת עורכי הדין, שכר טרחה בתביעות נזקי גוף בתאונות דרכים נקבע בהתאם לתוצאות הטיפול, כלומר השכר נגזר מהפיצוי שנפסק לנפגע. הכללים, שנקבעו בסמכות המועצה הארצית של לשכת עורכי הדין לפי סעיף 16 לחוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, תשל”ה-1975, קובעים את שיעור שכר הטרחה המרבי בתביעות לפי שלושה מצבים עיקריים:

  1. שכר טרחה לאחר פסק-דין: כאשר תביעה על פי חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים הוגשה לבית המשפט והסתיימה בפסק-דין, שכר הטרחה לא יעלה על 13% מהסכום שנפסק לנפגע.
  2. שכר טרחה בפשרה: כאשר התביעה הסתיימה בפשרה, כלומר, מחוץ לבית המשפט, אך לאחר הגשה לבית המשפט, שכר הטרחה לא יעלה על 11% מהסכום שהוסכם בפשרה.
  3. שכר טרחה ללא הליכים משפטיים: כאשר התביעה לא הוגשה לבית המשפט, וההליך הסתיים בהסכמה מחוץ לבית המשפט, שכר הטרחה לא יעלה על 8% מהסכום שהוסכם על ידי הצדדים.

כמו כן, חשוב לציין כי כל שיעור שכר הטרחה שמופיע בכללים אלה אינו כולל מס ערך מוסף (מע”מ), שעליו עורך הדין נדרש לשלם לפי חוק מס ערך מוסף, תשל”ו-1976.

חשוב לציין כי שכר טרחה זה נגבה באופן אחיד בכל סוגי הפגיעות גם בתאונות דרכים קשות, מקרי מוות בתאונות דרכים , פציעות ילדים בתאונות דרכים.

מהו מודל “שכר טרחה הצלחה”?

המודל של “שכר טרחה הצלחה” בתביעות תאונות דרכים הוא מודל המאפשר לנפגעי תאונות דרכים להגיש תביעה מבלי שיאלץ להוציא מכיסו הוצאות מיידיות עבור שירותי עורך הדין. מודל זה מבוסס על כך שעורך הדין מקבל שכר טרחה רק אם התביעה מצליחה, כלומר, אם נפסק פיצוי לנפגע.

לפי כללי לשכת עורכי הדין, כאשר ההליך מסתיים בפסק-דין, המקסימום שניתן לגבות הוא 13% מהפיצוי שנפסק לנפגע. אם התביעה מסתיימת בפשרה, לאחר הגשת תביעה לבית המשפט, שכר הטרחה לא יעלה על 11%, ובמקרה של תביעה שלא הוגשה לבית המשפט (כמו במקרה של הסכם מול חברת ביטוח ללא הגשת תביעה משפטית), שכר הטרחה יעמוד על 8% מהסכום שהוסכם.

יתרונות המודל של “שכר טרחה הצלחה”

המודל של “שכר טרחה הצלחה” מציע לנפגעים בתאונות דרכים את האפשרות להגיש תביעה מבלי לשאת בהוצאות מראש. מדובר במודל גמיש שמפחית את החסמים הכלכליים שעומדים בפני נפגעי תאונות דרכים, במיוחד כאשר מדובר בנפגעים שאין להם את המשאבים הכלכליים להתמודד עם הוצאות המשפט מראש.

המודל גם מספק לתובע שקט נפשי, שכן הוא יודע שייעוץ משפטי יינתן לו רק אם תהיה הצלחה בתביעה. כל זה גורם לכך שעורכי הדין בתחום זה מתמרצים לפעול בצורה מקסימלית כדי להשיג את הפיצוי הגבוה ביותר עבור הלקוח, שכן שכרם תלוי בהצלחת המקרה.

קביעת שכר טרחה אחיד לכל סוגי התביעות נותן לנפגע יתרון נוסף, במקרים של תאונות קשות ומורכבות שבהם חשוב שיהיה לעורך הדין ניסיון רב וידע מקצועי שכר טרחת עורך הדין אינו גבוה יותר מאשר שכר טרחת עורך דין שאינו בעל ניסיון מספיק בתביעות מורכבות. בשונה לדוגמא מתחום פלילי שככול שעורך הדין בעל ותק, ניסיון ושם הוא יכול לגבות שכר טרחה גבוה יותר לייצוג בתיק, בתחום תאונות הדרכים שכר הטרחה הינו זהה לכל המייצגים.

מי משלם את שכר הטרחה הנפגע או חברת הביטוח?

בעניין זה, לקוחות רבים מתבלבלים. חשוב לציין שעל כל סכום פיצוי שנפגע לניזוק על סכום זה מוסיפה חברת הביטוח את שכר הטרחה בהתאם לתעריף לשכת עורכי הדין ואת רכיב המע”מ בגינו. כך שלמעשה מי שמשלמת את שכר טרחת עורך הדין היא חברת הביטוח. אומנם הסכום כולו מועבר כסכום אחד על ידי חברת הביטוח לידי עורך הדין שמעביר את הפיצויים ללקוח לאחר ניכוי שכר טרחתו.

האם זה תקין שחברת הביטוח מעבירה את כל הפיצויים שלי לעורך הדין ?

התשובה היא כן, תמיד סכום הפיצוי כולל שכר הטרחה המתקבל מועבר לעורך הדין המייצג את הנפגע. בדרך כלל בסכומי פיצוי של מעל 100,000 ש”ח נדרש עורך הדין לפתוח חשבון נאמנות ספציפי על שם הלקוח לשם מופקד סכום הפיצויים. לאחר ניכוי שכר הטרחה וההוצאות מועברת יתרת הפיצוי לנפגע.

סיכום

שכר הטרחה בתביעות תאונות דרכים מוסדר על ידי כללי לשכת עורכי הדין, ומבוסס על אחוזים מהפיצוי שנפסק לנפגע. הכללים קובעים כי שכר הטרחה לא יעלה על 13% כאשר התביעה מסתיימת בפסק-דין, 11% במקרה של פשרה ו8% כאשר אין הליכים משפטיים. המודל של “שכר טרחה הצלחה” מאפשר לנפגעים להגיש תביעה מבלי להסתכן בהוצאות מראש, ומספק עורך דין מתמרץ להשגת התוצאה הטובה ביותר עבור הלקוח.

שכר טרחת עורך דין בתאונת דרכים

הכותב עו”ד ישראל אסל, בעל תואר ראשון במשפטים (LL.B), הקים את משרדו בשנת 2006 ומתמחה בייצוג נפגעי גוף פרטיים בתאונות דרכים, תאונות עבודה ומקרי רשלנות. הוא מטפל באופן אישי בתיקים מורכבים של נפגעים קשים, לרבות במצב וגטטיבי, פראפלגיה, קוואדרופלגיה וקטיעות גפיים, תוך מתן מעטפת שיקום מלאה והתאמות דיור. המשרד מתמחה בייצוג נפגעי תאונות דרכים ותאונות עבודה בתחום התעשייה, חקלאות וציוד הנדסי, ונחשב למוביל בתחום.

המשרד מייצג נפגעים מול ביטוח לאומי, לרבות בוועדות רפואיות ועררים, ומתמחה בייצוג נפגעי גוף בתביעות מול חברות הביטוח. עו”ד אסל מקפיד לפעול ביצירתיות בתיקים, תוך ראייה כלכלית ואסטרטגית של ההליך, משלב ידע משפטי, טכני והנדסי ייחודי, מה שמחזק את עמדת לקוחותיו מול חברות הביטוח והקבלנים.

עו”ד אסל פעיל ציבורית, משמש כיועץ המשפטי לפורום למניעת תאונות עבודה ומוביל מאבקים לשיפור הבטיחות בענף הבנייה. בזכות פעילותו הוענק לפורום פרס דרור לשינוי חברתי על ידי שופטת העליון בדימוס דליה דורנר. עו”ד אסל יזם את הקמת יחידת פל”ס בלהב 433, קידם עדכוני נהלים במשרד העבודה ותמך בתקני פיגומים חדשים. הוא מופיע תדיר בוועדות הכנסת ובתקשורת, ומשפיע על קביעת מדיניות למניעת תאונות עבודה.

האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו. מומלץ לפנות לעורך דין לצורך ייעוץ מקצועי, ייצוג וליווי משפטי.

/ 5.

בואו תבדקו את הזכאות שלכם לפיצויים

לחצו על הכפתור ומלאו את הפרטים

יכול לעניין אותך

אסון “המנוף” בעזה  – אחריותם של מנהל הבטיחות בעבודה, בודקים מוסמכים וחברות השכרת במות הרמה..
בית המשפט העליון מתמרץ משפחות ונפגעי תאונות עבודה וקובע באופן תקדימי: תובע בגין נזק גוף שהגיש תביעת נזיקין אינו צריך לשלם אגרה נוספת בגין סעד כספי של פיצוי עונשי.  
קצבה מיוחדת לנפגע בעבודה בביטוח לאומי: כל מה שצריך לדעת
דילוג לתוכן